Kiri Kimalasele. :) / Mida Hollandis teha?!

Ma siin kirjutasin Kimalase küsimusele vastust, aga see muudku venis ja venis, niisiis otsustasin hoopis eraldi postituse teha. Oma lemmikkohtadest Hollands.. Madalmaades.

Ja nii am siis muudku mõtlen, et mida Hollandist soovitada; ja jõuan ikka ja jälle sinnamaani välja, et see sõltub suuresti kolmest asjast - huvidest, aastaajast ja sellest, kui palju aega on. Ja reisi fookus võib olla nii söögil kui muuseumitel, aedadel või kunsti, rääkimata shoppamisest ja niisama jalutamisest. Ehk et - kõike saab, ole vaid ise valmis valima. :)

Aga praeguseks olen oma mõtisklustega sinnamaani jõudnud, et selleks, et maast aimu saada, võiks teha 7-10-päevase reisi kombineerides Hollandi ja Belgia. Millalgi aprilli lõpus, mai alguses. Ma ise arvan, et mõistlik oleks lennata Amsterdami, sealt üürida auto (NB! Või reisida hoopis rongiga! See on Madalmaades väga-väga mugav!) ja tagasi tulla hoopis Brüsseli kaudu. Näeb rohkem ja on täiesti teostatav ilma meeletuid vahemaid läbimata. :)  Ja kuigi aiman, et Kimalase huvide hulka kuuluvad pigem aiad ja loodus, siis on paratamatu tõsiasi, et nii Holland kui Belgia on Euroopa kõige tihedama asustusega riigid (Malta järel). Mis tähendab, et ma keskendun siiski ennekõike linnadele.. Sest seal suurt muud (loe vaba maad) väga ju polegi.

Nõndaks jääb mul nüüd üle vaid loota, et see üsna pealiskaudne nimekiri siiski sobib, huvi tekitab ja Hollandi avastusretkelt tagasi ei peleta. Sest.. tegelikult on see väga külastamist väärt maanurk – põnev, tihe, lihtne ja enamasti külalislahke!




Linnadest võiks vaadata Hollandis:

• Amsterdam (alustada lääneservast Jordaanist, jalutada mööda kanaliringi, jõuda Rembrandti majamuuseumini, käia botaanikaaias, siis suunduda põhja poole kesklinna tagasi, käia lahedates poodides ja mõnes heas restoranis. Hiinalinn - jah!!! Punaste laternate ala üritasin iga kord vältida, liiga rahvarohke ja kummaline kontingent – ajaraisk ja null emotsioon).

• Haag (niisama jalutada + rand)

• Utrecht (võtta kanalituur, käia katedraali kellatornis, ja pisikeses katedraali siseaias)

• Ja siis valikuliselt Haarlem, Leiden ja/või Delft; ja ka Brielle on väga eriline väike linn mere ääres. Need on kõik väiksed ja armsad, vanad linnad.



Belgias:

• Antwerpen (Ohh, kust alustada... Kus lõpetada..? See on mu lemmiklinn!) šokolaadibutiigid, kingapoed, moemuuseum, kuninglik kunstimuuseum (mis on küll vist veel paar aastat suletud), Carolus-Borromeuse kirik (barokk!), shoppingstreet.. jne.

• Gent ja/või Brügge (väiksed ja õdusad, Brügge on ka shoppamiseks väga mõnus).

• Brüssel (väga-väga palju teha-näha-vaadata. Muuhulgas muusikariistade muuseum, mis asub kuulsas art deco majas! Ja kus saab kuulata eri instumentide muusikat.. nagu erakontserdil oleks. :))



Plaani võiks võtta ka:

• Keukenhofi hiidsuur „tulbiaed“ (planeerida terve päev!) Jahh, see tasub ära!

• Rand (kas Haagis – Scheveningenis, või Briellest edasi või ka Belgias) – enamikus kohtades on mõnusad promenaadid ja kohvikud, rannas lesimine ise nii tore vast ei olegi, sest enamasti on väga tuuline.

• Loodust näeb.....??? Maastrichti kandis, Limburgis vist. Ohh, ja Belgias Ardenni mägedes! Aga sinna pole ma veel jõudnud. Veel!



Aiad:

• Hortus Botanicus Amsterdamis. Suht pisikene, aga ta asub kesklinna serva peal (kiviviske kaugusel Rembrandti majamuuseumist, mida soovitan külastada!), ja pakub seega mõnusat pelgupaika selles hullumeelses sagimises

• Mien Ruysi aed (Trumm teab, kus see on)

• Arboretum Trompenburg (Rotterdamis) – oli väga rahulik ja mõnus koht. Isegi sutsu nõiduslik, ma ütleks.

• Kuningapalee aed Brüsselis. Brüsselis leiab üldse toredaid parke ja igasugu mõnusaid paiku. Soovitan! Need on ilusad, suured ja purskkaevudega. :)



See on küll üdini kokkuvõtlik ja peaaaegu et mittemidagiütlev kirjeldus, aga loodan, et saad sellest vähemalt aimu, kuskandis põnevamad kohad asuvad. Või noh, vähemalt olid need minu jaoks märkimisväärsed ja nauditavad. Kõik viimseni! Ausalt! (Välja arvatud see Mien Ruysi aed, sest seal ma pole lihtsalt käinud).

Ja – kui tekkis mingi koha kohta suurem huvi, siis palun aga lahekesi küsida, ma jutustan hea meelega. :)

Kommentaarid

elfriide tramm ütles …
mein ruisi aed on ka kohati nõiduslik, aga nagu kõigega siin ilmas, sõltub väga palju iseenese seisundist :). kui tormata ja olla "kinni", siis võivad haldjad sulle pähe ka istuda, kuid seda ei märka :)


minu lemmikud neist: leiden, delft (kuigi vääga turiste täis) ja rannik. samuti brugge.

brüsselis soovitaks veel püha miikaeli ja gudule katedraali (seda on võimatu mitte leida), seal omaette veidi istuda ja olla on samuti nõiduslik.

a-damist mul väga muljet ei tekkinud, aega oli väge,. aga kanalite ääres jalutamine on ka omaette maailm. ja mu meelest saab puccini kohvikust parimaid trühvleid.

teenindajad on seal suhteliselt iseteadvad, s.t. mitte nii sõbralikud nagu meil, aga see ei ole pahatahtlikkusest - nad lihtsalt ongi sellised.

ja see saadanama tuul on seal küll üks paras nuhtlus. eriti rannapiirkondades (mulle meeldis scheveningen. belias soovitatakse oostende't).

r-damis maasi jõe alt tunnelist läbisõitmine on kogemus omaette (kuigi minu jaoks ebameeldiv :). kui peterburis oled metrooga neeva alt läbi sõitnud, siis tead, millest räägin).

kahju on mul, et ei jõudnud utrechti ega goudasse. aga ehk kunagi siiski :)

kuigi üldiselt on nii, et eks vist igaüks peab oma maailma alati ise avastama, sest igaühe maailm on teiste omast natuke erinev :)
elfriide tramm ütles …
ahjaa, a-damis ja brüsselis ei maksa heituda sellest, et need linnad on lärmakad, räpased, ja, mis seal salata, täis väga lärmakaid ja veidi häirivaid moslemeid.
KIMALANE ütles …
Väga suur tänu põhjaliku info eest!Ma kohe trükkisin kogu teksti välja ja hakkan põhjalikult uudistama.
Sellest ühekordsest lugemisest sai selgeks, et on väga palju vaadata.
Kahjuks me ei ole iseseisvad reisijad, tarvis ikka, et kõik oleks ette-taha ära tehtud. Üks firma teeb Hollandit ja Belgiat.Nüüd on küll kindel, et sellel maal tahan ära käia.
Veelkord...väga tänan ja soovin häid kordaminekuid!
mrt ütles …
:) Aga palun. Ja kui on konkreetsemaid küsimusi, siis ma hea meelega muljetan edasi ja täpsustan. Sest tegelikult võiks neist iga punkti/kohta kohta teha eraldi postituse (eriti, mis puudutab Amsterdami, Antwerepenit, Brüsselit...).
PS. Ehk oleks abiks ka mu picasawebi pildialbumitega tutvumine? Aadress peaks olema http://picasaweb.google.com/busyplix
iirisesõber ütles …
Amsterdamis pakuksin peale võrratu tulbiaia Keukenhoffi külastust ka veel Amsterdamist kirdes väikeseid kaluriküladsid-Volendam ja Marken.Markeni saarele(vanasti väikesaar mis on nüüd mandriga ühendatud tammi abil)See oli veel üks huvitav vaatamisväärsus,vana puitarhitektuuriga ja ka sõit laevaga sinna(praam).Saab ka tammi mööda.Meie läksime praamiga ja tagasi Markenist tammi kaudu.

Populaarsed postitused sellest blogist

Aitäh!

"Kell on juba kolmveerand kakssada"

Loomadest, lootusrikkalt