Paleo shokolaaditort

Retsept pärineb siit:
http://livinghealthywithchocolate.com/desserts/paleo-chocolate-cake-grain-gluten-dairy-free-3341/


Aga Eesti oludele ja mõõtühikutele natuke sobivamaks kohendades kirjutan siia ringi, mis ma tegin.

Alustukseks ütlen, et selles originaalretseptis on kasutusel  US cup (USA tops), mis minu jaoks on siiani olnud üks tüütumaid mõõtühikuid, mida ümber arvutada. Aga! Nüüd avastasin, et mul on kodus olemas mõõtetops, kus on peal milliliitrid, untsid, pts-id (?) ja TOPSID, st cup-id! Hurraa! Neile, kellel sellist vidinat pole, ütlen, et 1c = 218ml, ehk et põmst on seda pisut üle 2dl (teen ka pildi, kui palju rohkem).

Ahjah, ja tegelikult peaks selle vahekreemi valmis tegema enne kooki, sest 1) selle tegemiseks kulub 2+ tundi ja 2) ta peab sutsu külmkapis tahenema.


Niisiis, kook, ja mismoodi mina seda tegin.

I TORDIPÕHI

1. Pane ahi 350F ehk 175C peale sooja. 

2. Võta 18-cm lahtikäiv koogivorm ja vooderda küpsetuspaberiga
Mul on ainult 24-cm koogivorm, seega võtsin hoopis klaasist ahjupoti, millel kitsam (u 19cm) põhi, ja surusin-kortsutasin sinna küpsetuspaberi kausikujuliselt sisse.


3. sega suures kausis kokku:
3 topsi mandlijahu
0,25 topsi kookosjahu (tegelikult olid need küll lihtsalt kookoshelbed)
0,75 topsi mõru kakaopulbrit (vist on "Meie Mark", aga mul on veel järel mu udupeent Dominikaanist toodud kakaod, kasutasin seda)
0,5 topsi kookospalmi toorsuhkrut (mul polnud, seega kasutasin tavalist, ... peensuhkrut)
2 tl söögisoodat
1 tl soola

4. teises kausis sega kokku, klopi natuke:
0,5 topsi kookosõli, sulatatud (st sulatatud kookosrasv = õli)
1 tops rasvast kookospiima (kasutasin a la Thai Choice laadset piima)
3 suurt muna, toatemperatuuril
2 tl vaniljet (mul oli vaniljesuhkur, panin 3tl)
2 spl mett
 PS. Järgmine kord katsetan nii, et vahustan kõigepealt munad ja siis lisan ülejäänud ained, aga otsest vajadust selle järele pole.

5. Sega esimene kausitäis teise sisse (st kuivad vedela sisse)
Ma tegin vastupidi, sest muidu poleks tainas ära mahtunud. Ei juhtunud ka midagi hullu.

6. Kalla tainas küpsetusvormi ja küpseta 175C juures umbes 45-50 min. 
Katsudes peab tikk puhtalt välja tulema.
Lase täielikult jahtuda, siis lõika horisontaalselt pooleks. (Ma küpsetasin õhtul, ning alles järgmisel hommikul lõikasin, panin täidise jne, st tegin tordi lõplikult valmis)

Täidisest veel nii palju, et ma panin lisaks ganache-kreemile ka kihi mustikamoosi.


II GANACHE-kreem, st tordi keskmine kiht
400ml kookospiima
2spl mett
4spl kakaopulbrit (jälle mõru ja töötlemata)0,5 tl vaniljeekstrakti (jällegi oli mul vaid vaniljesuhkrut)

1. Kalla "keskmisele kastmepannile" (st keskmise suurusega mittenakkuvasse supipotti) kookospiim ja lisa mesi. Lase keema tõusta, seejärel keera kuumus väikseks ja lase segul - aegajalt ikka segades (ja maitstes...) podiseda umbes 2 tundi. Tulemuseks peab olema kondenspiima paksune ... kondenspiim. :) 
2. Kui segu on juba karamellipruun ja suht paks, siis tõsta pott tulelt ja sega juurde kakao ja vanilje.
3. Sega, kuni konsistents on ühtlane ning pole enam tükke sees. Pane külmkappi seniks, kuni kook on kaunistamiseks valmis.





Mõned märkused.
  • Minu ganache-kreemist eraldus enne külmkappi panekut umbes supilusikatäis (kookos?)rasva, mille kallasin teise topsi paremaid päevi ootama. 
  • Ning peale paaritunnist külmikus olemist oli minu kreem nii kõva, et panin ta korra pliidi peale sooja, muidu poleks olnud võimalik seda koogi peale määrida. 
  • See koogi peale määrimine nägi ka sedamoodi välja, et võtsin teelusikaga tükid ja laotasin need koogile laiali, ning siis üritasin laiali määrida, mõningase nühkimise peale isegi õnnestus päris hästi.
III SHOKOLAADIGLASUUR
0,75 topsi tumeda shokolaadi laaste (ma lõikusin lihtsaslt tumedat shokolaadi, polnud mul mingeid laaste), kogus umbes 100gr, pean täpsustama).
6 spl kookospiima

Sulata shokolaad veevannil, siis sega juurde kookospiim. Sega ühtlaseks. Lase jahtuda, pane 5ks minutiks külma. Seejärel kaunista tort ja pane külmkappi.
Kui tahad tordile veel mingeid kaunistusi lisada, siis pane need kohe peale glasuuri panemist, muidu külmkapis taheneb glasuur sedavõrd, et kaunistused ei jää enam kinni (vaata minu koogil seda tagumist nr 1 - see on pandud vahetult enne serveerimist). Mina kaunistasin mandlilaastudega, ilmselt saaks kasutada ka väga palju muid variante - kirsse, kookoshelbeid, valget shokolaadi, vms.

Ja ongi kogu muusika. Tegelikult väga lihtne teha, ja VÄGA maitsev tort!




Originaaltekst:
Cake:
  • 3 cups almond flour
  • ¼ cup coconut flour
  • ¾ cup raw cacao powder
  • ½ cup raw coconut palm sugar
  • 2 teaspoons baking soda
  • 1 teaspoon salt
  • ½ cup coconut oil, melted
  • 1 cup coconut milk, full fat
  • 3 large eggs, room temperature
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 tablespoons raw honey
Middle Layer Chocolate Ganache*:
  • 1 can (13.5 ounces) full fat coconut milk
  • 2 tablespoons raw honey
  • 4 tablespoons raw cacao powder
  • ½ teaspoon vanilla extract
Chocolate Frosting:
Instructions
Cake:
  1. preheat oven at 350°F
  2. grease the bottom and sides of a 7-inch springform pan with coconut oil and line the bottom with parchment paper
  3. in a large bowl mix together the almond flour, coconut flour, raw cacao powder, raw coconut palm sugar, baking soda and salt
  4. in a separate bowl whisk together the coconut oil, coconut milk, eggs, vanilla and honey
  5. using a rubber spatula, gently mix dry ingredients into wet ingredients to form a batter. Do not over mix.
  6. pour batter into prepared pan and bake until a toothpick inserted into the center comes out clean, approximately 45-50 minutes. If you feel you need to cook it longer, cover cake with aluminum foil to prevent burning the top and lower the heat to 325°F. Cook until toothpick comes out clean.
  7. let cake cool completely then cut horizontally in the middle
  8. spread the chocolate ganache over the bottom half of the cake and refrigerate for 30 minutes
  9. top with other half of cake, then spread the chocolate frosting over the top and sides of the cake
  10. sprinkle top with shaved dark chocolate if desired
Middle Layer Chocolate Ganache:
  1. in a medium saucepan, bring the coconut milk and honey to a light boil
  2. simmer on low heat for two hours, stirring occasionally. Do not cover the pan. You will know you cooked it long enough when the coconut milk is reduced to half and has a thicker consistency and darker color, similar to sweetened condensed milk.
  3. mix in the raw cacao powder and vanilla extract and stir until all is combined and smooth
  4. let it cool and refrigerate until cake is ready
Chocolate Frosting:
  1. melt the chocolate chips in a bowl over simmering water (double boiler)
  2. mix coconut milk with melted chocolate until all is combined and smooth
  3. let cool for 5 minutes before icing the cake
Notes
*The middle layer chocolate ganache takes a long time to make. Please plan ahead and have this ready before you bake the cake.

Kommentaarid

elfriide tramm ütles …
hmmmm
nämmmmmm
tasuks vist proovimist?

a mul on hea shokolaad otsas! nuttjahala! /a ega seda koogi sisse nagunii ei täiks panna :D/
MUHEDIK ütles …
Kirjelduse järgi tundub, et mäkerdamist oli ikka üksjagu :)
Ma mõtlesin, et seal vahel võiks ehk kirsimoos veel parem olla.
Mõru kakaopulber tortide tarvis on mu meelest paremgi kui sokolaad ise

Populaarsed postitused sellest blogist

Aitäh!

"Kell on juba kolmveerand kakssada"

Loomadest, lootusrikkalt